Bang om failliet te gaan: wat doet deze angst met jou als ondernemer?

Bang om failliet te gaan: wat doet deze angst met jou als ondernemer?

Het is niet raar dat je als ondernemer worstelt met de angst om failliet te gaan. Het is begrijpelijk dat je soms beren op de weg ziet en bang bent dat er dingen misgaan.

Ups en downs zijn inherent aan het leiden van een bedrijf. Af en toe moet je ingrijpen om de zaken weer op de rails te krijgen. Dit hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Alleen is het van cruciaal belang dat deze angst niet voortdurend aanwezig is, want dit kan tot overmatige stress leiden, waardoor je de bedrijfsvoering belemmert.

De angst om failliet te gaan

Er zijn een aantal signalen die erop wijzen dat je worstelt met de angst om failliet te gaan.

Je maakt je zorgen en je piekert veel

Je maakt je continu zorgen over je bedrijf: over de toekomst, de kwaliteit van het personeel, de economie en de financiële gezondheid. Wat als de economie instort? Wat als leveranciers niet tijdig leveren? En wat als personeel wegvalt of naar de concurrent gaat? Je hoofd draait overuren. Hierdoor slaap je slecht en ben je geneigd in patronen te vervallen die je zorgen vergroten.

Deze zorgen domineren je dagelijkse gang van zaken en belemmeren je om te genieten van het ondernemerschap. Maar niet alleen dat, het heeft ook invloed op de manier waarop je beslissingen neemt en op je creatieve denkvermogen.

Risicomijdend gedrag

Als de angst in jou leidend is bent je geneigd om risico’s te vermijden en conservatieve beslissingen te nemen, zelfs als er mogelijkheden zijn om te groeien of te innoveren. Je voelt je comfortabeler bij het handhaven van de status quo, omdat dit een gevoel van stabiliteit en veiligheid geeft.

Alleen, dit is een illusie. Natuurlijk kan het kiezen voor een bepaalde veiligheid helpend zijn, maar niet wanneer het vanuit de angst is stappen te zetten. Je persoonlijke angst kan de bedrijfsgroei dan in de weg staan.

Coaching, inspirator en sparringspartner

Een topondernemer is in topvorm!

Waar kan ik jou bij helpen?

Geheel vrijblijvend

De neiging tot ‘overmatige’ controle

Vanuit de angst om failliet te gaan, heb je de neiging om alles onder controle te willen houden. Je bent terughoudend om taken of verantwoordelijkheden aan anderen over te dragen of je neemt de taken die je eerder had uitbesteed aan anderen zelf weer over. Dit doe je omdat je kosten wilt besparen of omdat je de grip wilt behouden.

Dit kan op de lange termijn een negatieve invloed hebben op de groei en ontwikkeling van je bedrijf. Hoewel het begrijpelijk is dat je zo betrokken bent bij wat er gebeurt, is overmatige controle vanuit angst geen goed idee. Bovendien kan te veel controle de groei en motivatie van medewerkers belemmeren en kun je gemakkelijk overbelast raken. Als gevolg hiervan ervaar je nog meer stress, wat uiteindelijk tot een burn-out kan leiden.

Terughoudendheid om te investeren

Je bent terughoudend om geld te investeren in nieuwe projecten, marketingcampagnes of het aannemen van personeel, uit angst dat het niet zal lonen en je financiële situatie zal verslechteren. Het is begrijpelijk dat je voorzichtig bent met het uitgeven van geld, omdat je wilt voorkomen dat je financiële situatie verslechtert. Alleen, het vermijden van investeringen kan de groei van je bedrijf ook belemmeren.

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen voorzichtigheid en weloverwogen risico’s. Het investeren in de juiste projecten, marketingcampagnes of het aannemen van gekwalificeerd personeel kan je bedrijf naar een hoger niveau tillen.

Bang om failliet te gaan: wat doet deze angst met jou als ondernemer?

Gebrek aan vertrouwen en zelfwaarde:

Zijn jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen gekoppeld aan het succes van je bedrijf, dan kan een mogelijk faillissement voelen als persoonlijk falen. Dit doet iets met je zelfbeeld en je zelfvertrouwen. Je twijfelt aan je capaciteiten als ondernemer.

Vermijden van financiële planning:

Je hebt moeite om je financiën en cashflow goed te beheren. Het vermijden van het opstellen van een gedegen financieel plan kan voortkomen uit angst om geconfronteerd te worden met negatieve resultaten.

Wat doet angst met je?

Angst doet iets met je. Het heeft invloed op je manier van kijken en je mentale toestand. Angst heeft de neiging om je manier van kijken te vernauwen en je denken te beperken.

Dit komt doordat angst een overlevingsmechanisme activeert. Wanneer jij je bedreigd voelt, gaat je lijf in de overlevingsstand. Je hartslag gaat omhoog, je zintuigen staan op scherp. Hierdoor kom je in de vecht-, vlucht- of bevriesstand (dit verschilt per persoon). Je bent in opperste staat van paraatheid. Dit is even niet erg, maar duurt dit te lang dan heeft het invloed op meerdere vlakken. Zowel mentaal als fysiek kan dit tot problemen leiden.

Angst zorgt ervoor dat je een bepaalde vorm van tunnelvisie ontwikkelt, waarbij je aandacht alleen maar gericht is op je angst voor een mogelijk faillissement. Je bent zo gefocust op het vermijden van potentiële risico’s en bedreigingen dat je perspectieven en kansen over het hoofd ziet.

In een uiterst geval werkt de angst zelfs verlammend. Je voelt je zo overweldigd dat je niet meer in actie komt. Je vertoont uitstelgedrag, waardoor je de situatie alleen maar slechter maakt.

De invloed van jouw angst op je bedrijf

Of je angst nu reëel is of niet, de angst die je als ondernemer voelt kan invloed hebben op de organisatie. Wanneer je alles krampachtig probeert te controleren, niet open communiceert en niet in alle openheid kansen verkent, doet dit iets met je omgeving.

Er gebeurt iets met het moraal van je werknemers wanneer je continu handelt vanuit angst. En niet alleen dat: het gevaar van overmatige controle is dat medewerkers geconfronteerd worden met onrealistische verwachtingen, waardoor een hoge werkdruk en mogelijke uitval op de loer liggen.

Bang om failliet te gaan: wat doet deze angst met jou als ondernemer?

Werken aan jouw autonomie of persoonlijke groei?

Voorkom dat jouw persoonlijke angst de bedrijfsgroei belemmert. Het kan zijn dat je angst voor een faillissement door bepaalde omstandigheden reëel is. Het kan ook zijn dat dit deels alleen maar in jouw hoofd bestaat.

Het is van belang om te onthouden dat angst voor een mogelijk faillissement een natuurlijke emotie is die voortkomt uit de verantwoordelijkheid en risico’s die gepaard gaan met het ondernemerschap. Het is van groot belang om deze angst te beheersen en niet te laten overheersen.

Wat de situatie ook is, als ondernemer is het essentieel om je af te vragen wat er gebeurt als je voortdurend bezorgd bent over een mogelijk faillissement. Waarom ben je bang voor deze situatie en welke invloed heeft een faillissement op je zelfbeeld en eigenwaarde?

Het is belangrijk om een gezonde afstand te bewaren ten opzichte van je bedrijf. Hoe sterker je als ondernemer bent, des te minder je jezelf volledig met je bedrijf identificeert en des te beter je de juiste stappen kunt zetten om succesvol te zijn. Het is niet altijd gemakkelijk, vooral wanneer je eigenaar bent van een bedrijf in opbouw of een mkb-onderneming.

Coaching, inspirator en sparringspartner

Een topondernemer is in topvorm!

Waar kan ik jou bij helpen?

Geheel vrijblijvend

Jij bent het startpunt

Jij bent het startpunt als ondernemer. Wanneer je de regie terugpakt (niet de controle, maar de regie) zul je zien dat er gezonde balans ontstaat tussen loslaten en vastpakken. Wanneer je in staat bent om de angst los te laten zul je zien dat de dingen weer gaan stromen. Handelen vanuit overvloed in plaats van schaarste geeft een boost aan je bedrijf. Het vraagt van je dat je teruggaat naar de tekentafel. Hier heb je te reflecteren op een aantal onderwerpen:

  • Wat is de reële stand van zaken?
  • Welke gedrag vertoon je nu?
  • Wat mag je loslaten?
  • Wat mag je vastpakken?
  • Wat is jouw eigen rol en hoe zit het met jouw eigen angst?
  • Wat wil jezelf?

Zoek steun

Het ondernemerschap kan eenzaam zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen. Het vinden van gelijkgestemde ondernemers die het spel op hetzelfde level spelen is van onschatbare waarde.

Het delen van ervaringen en het ontvangen van waardevolle inzichten helpt je om stappen voorwaarts te zetten. Een ervaren sparringpartner heeft de kennis en expertise om je op weg te helpen.

Wat kun je doen na het lezen van dit blog?

Wil je meer van dit soort blogs lezen? In de kennisbank van Mensfortia vind je tientallen blogs.

Een stapje verder?

Ik ben er voor ondernemers die willen willen ondernemen vanuit rust en vertrouwen. Ondernemers die willen leven in plaats van overleven en die willen genieten, die plezier in hun werk willen hebben. Ondernemers die inzien dat een goede fysieke en mentale gezondheid cruciaal is voor succesvol ondernemerschap.

Je kunt bij mij terecht voor:

Exclusieve coaching:

Ik ben geen standaard (business)coach. Ik hoef je niet te vertellen hoe je een business runt. Dat kun je prima zelf.

Je vindt in mij een nuchtere no-nonsense sparringpartner met jarenlange ervaring als coach, mens en ondernemer.

Meer informatie over exclusieve coaching

Expeditie Frankrijk:

Expeditie Frankrijk betekent 3 dagen in Frankrijk, 100% gericht op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling in een prachtige omgeving. Speciaal voor gevorderde, resultaatgerichte en ambitieuze ondernemers die er tussenuit willen voor een moment van bezinning.

Dit onder begeleiding van een ervaren coach en ondernemer zodat je terug kunt naar jouw kern om daaruit met nieuwe energie, prachtige dingen te gaan doen.

Expeditie Frankrijk is er voor groepen en 1 op 1.

Meer informatie over Expeditie Frankrijk

Vergelijkbare berichten