Jezelf identificeren met je bedrijf: waarom doe je dit en wat zijn de gevaren?

Jezelf identificeren met je bedrijf: waarom doe je dit en wat zijn de gevaren?

Een ondernemer van 65 vertelt dat hij het ontzettend gaaf vindt om op ski’s te staan en de sneeuw te voelen. Dus ik vroeg hem: ‘wat als je dat met je zoon van dertig doet?’. Hij zegt: ‘dan heeft hij echt de beste vader ooit.’

Deze ondernemer onderneemt een leuke activiteit met zijn volwassen zoon en is even geen ‘succesvolle ondernemer’ meer, maar ‘de beste vader ooit’. Uiteraard heeft deze ondernemer nog steeds zijn prachtige bedrijf, maar de ondernemersrol heeft hij even aan de kapstok gehangen. Zijn identiteit bestaat namelijk uit meer dan alleen ondernemen.

Wat vind jij leuk om te doen? Weet je nog wat je vroeger deed voor ontspanning? Of ben je de laatste jaren zo druk bezig geweest met je onderneming van de grond krijgen dat je de rest van jezelf op een laag pitje hebt gezet? Zou het kunnen zijn dat je je zoveel met je bedrijf identificeert, dat je de rest van jezelf langzaam kwijtraakt?

Hard werken met succesvolle resultaten geeft voldoening, maar het is belangrijk om niet te vergeten wie je bent. Hoe meer jij je volledige identiteit omarmt, hoe gelukkiger je je voelt en dit weerspiegelt zich uiteindelijk ook weer in je bedrijf. Wat houdt het in wanneer ondernemers zich te veel met hun eigen bedrijf identificeren en hoe kun je deze valkuil voorkomen?

Wat betekent het als jij jezelf te veel identificeert met je bedrijf?

Jezelf te veel identificeren met je bedrijf houdt in dat je jezelf alleen nog maar ziet als de ondernemer. Gaat het goed met je onderneming, dan voel jij je ook goed. Gaan er dingen fout, dan voel je dit als persoonlijk falen. Hoe jij je voelt, hangt af van je business.

Terwijl er meer is dan dat. Wanneer je dit niet meer los kunt zien van elkaar, ontstaat er een ongezonde situatie. In feite neem jij jezelf te serieus. Je bent te veel gaan geloven in je eigen waarheid waardoor relativeren lastig is geworden.

Je onderneming, je kind

Jouw bedrijf neemt een groot deel van je leven in beslag. Het is niet vreemd dat een onderneming vaak vergeleken wordt met een kind. Laten we eens op deze vergelijking voortborduren.

Nieuwe ouders bouwen vaak hun leven om hun kindje heen. Geen wonder, want een kind heeft veel zorg nodig en dit vraagt energie. Dit betekent dat je als ouders een concessie doet. Er is minder tijd om weg te gaan met vrienden en minder tijd om te sporten. Zelfzorg en me-time maken plaats voor de baby en de ouders hebben minder tijd elkaar.

Als ouder heb je het gevoel dat je alleen nog maar vader of moeder bent. Kleintjes worden echter groot en na een paar jaar heeft het kind aanzienlijk minder zorg nodig. Dit verandert je rol als ouder. Je kunt je kind immers niet verplicht thuis houden, zodat jij je identiteit als ouder in stand kunt houden.

In een onderneming gebeurt hetzelfde. Natuurlijk is er een fase waarin je veel tijd investeert in je business. Alleen op een bepaald moment vraagt dit ook weer om balans. Je moet weer loslaten. Anders hang je wie jij bent teveel op aan het resultaat van je bedrijf. Je identificeert je teveel met de successen en tegenslagen.

Jezelf identificeren met je bedrijf: waarom doe je dit en wat zijn de gevaren?

Wat zijn de gevolgen als jij je te veel identificeert met je bedrijf?

Als je jezelf te veel identificeert met je bedrijf zijn dit de gevolgen:

Je eigen groei beperken

Je beperkt je eigen groei wanneer jouw identiteit afhangt van je business. Er is namelijk meer in het leven dan ondernemer zijn of werken. Door altijd maar bezig te zijn met je onderneming en je eigenwaarde hiervan af te laten hangen heb je geen ruimte voor echte eerlijke zelfreflectie.

Verlies van je eigen identiteit

Er is meer dan je onderneming. Jij bent meer dan je bedrijf. Wanneer je dit uit het oog verliest, verlies je een deel van je echte identiteit. Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar je verliest uit het oog wie je in de kern bent als mens. Geluk hangt niet af van een externe factor als omzet, winst of het groeipercentage van je business. Wanneer je jouw eigen identiteit verliest als mens kan dit invloed hebben op de relatie met je partner, vrienden, familie of de relatie met je kinderen. Doordat je de verkeerde prioriteiten stelt betaal je een prijs.

Mentale en fysieke overbelasting

Afhankelijkheid van je business geeft stress. Voelt een niet functionerende medewerker als persoonlijk falen? Lig je nachten wakker als er een fout is gemaakt in het productieproces?

Wanneer je jezelf niet los kunt zien van je business liggen mentale en fysieke overbelasting op de loer. Je bent geneigd continu brandjes te blussen om te voorkomen dat de dingen goed blijven gaan. Je stelt hoge eisen en bent extreem perfectionistisch. Deze stress kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, depressie en in een uiterst geval: een burn-out. Dit wil je hoe dan ook voorkomen.

Geluk afhankelijk van een externe factor

Hangt je identiteit samen met je bedrijf dan hang je jouw geluk op aan een externe factor. De ironie is namelijk dat je in de kern ook gelukkig kunt zijn als je bedrijf wat slechter draait. Of als je een fout hebt gemaakt. Alleen dit ben je uit het oog verloren.

In een bedrijf spelen factoren zoals de economie en het samenwerken met andere partijen een rol. Dit zijn factoren waar je geen directe invloed op hebt. Dit heb je ondervonden tijdens de corona pandemie. Identificeer jij je met je bedrijf, dan laat je factoren waar je geen invloed op hebt je leven bepalen.

Tunnelvisie

Als je identiteit wordt bepaald door je business kan het zijn dat je obsessief gefocust bent op je werk. Je kunt de dingen niet meer in perspectief zien. Vaak verlies je ook uit het oog dat juist die tunnelvisie ervoor zorgt dat je business minder goed draait. Je kunt niet meer open naar kansen kijken en je bent bang voor verandering.

Dat is ook logisch want veranderingen zijn spannend. Een tegenslag heeft een diepe impact op je gevoel van eigenwaarde. Dit maakt het moeilijker om goed om te gaan met tegenslagen of veranderingen.

Neiging om alles te willen controleren

Vanuit je angst om te falen ben je geneigd om alles te controleren. Je hebt een beeld van jezelf gecreëerd wat afhangt van je onderneming. Je hebt het gevoel dat je bestaansrecht vervalt als het slecht gaat. Om dit te voorkomen verval je in controlegedrag. Je wilt grip hebben op alles wat er gebeurt. Zo kan het zijn dat je het lastig vindt om werk te delegeren. Of dat je zo perfectionistisch bent dat medewerkers amper ruimte krijgen om zelf invulling te geven aan bepaalde taken.

Je kunt je voorstellen dat overmatige controledwang voor niemand goed is. Niet voor jou omdat je niet bezig bent met de dingen die je goed kunt. Niet voor je medewerkers omdat je ze verstikt. En niet voor je bedrijf omdat er geen ruimte is voor groei.

Jezelf identificeren met je bedrijf: waarom doe je dit en wat zijn de gevaren?

Zorg goed voor je bedrijf, zorg goed voor jezelf

Geen enkel bedrijf heeft baat bij een ondernemer die op een burn-out afstevent. Wil je goed voor je bedrijf zorgen? Zorg dan goed voor jezelf. Bescherm jezelf en je identiteit. Dit kun je op twee manieren doen.

Gun jezelf ook wat

Herinner je je nog de ondernemer aan het begin van dit artikel? Hij hield van skiën en dit maakte hem in de ogen van zijn zoon de beste vader ooit. Herontdek je eigen identiteit en doe dingen die je vroeger leuk vond. Vraag jezelf: wat is nu echt belangrijk? Waar wil je jouw tijd aan spenderen?

Maar ook: waarderen mensen in je omgeving je daadwerkelijk meer wanneer je de omzet het komende jaar verdubbeld? Of hangt dit af van andere factoren? Maak tijd voor jezelf, voor je vrienden en voor je familie. Je bent namelijk meer dan een ondernemer.

Waarborg je eigen identiteit en de identiteit van de onderneming

Iedere keer sta je weer voor de vraag: matcht jouw identiteit nog met de identiteit van je bedrijf? Wanneer dit het geval is gaat het goed? Is dit niet het geval dan moeten er stappen gezet worden. Houd hierbij in je achterhoofd dat de onderneming klaar is voor de volgende stap, wanneer je als ondernemer zelf ook weer een stap gezet hebt. Dus je moet op z’n tijd terug naar de tekentafel.

Dan is de vraag: past het bedrijf wat ik heb nog bij mij? Wat moet je veranderen om het passend te maken.

Maar ook: wie moet ik aan boord halen voor de werkzaamheden die niet bij mij passen? De ontwikkeling van je personeel is extreem belangrijk voor jouw gevoel van vrijheid.

Hoe maak ik mijzelf ‘los’ van mijn bedrijf?

Wil je graag je identiteit ontwikkelen, maar ben je sterk verweven geraakt met je bedrijf? Dan is het tijd om hier wat aan te doen.

Netwerk, netwerk, netwerk!

Het ondernemerschap kan een eenzaam zijn. 90% van de mensen draagt niet de verantwoordelijkheid die jij draagt. Je hebt geen collega’s die dezelfde rol hebben als jij. Je staat als het ware bovenaan de voedselketen en je kunt je behoorlijk alleen voelen.

De oplossing? Zorg dat je een sociaal netwerk opbouwt met andere ondernemers en potentiële partners.

Ontwikkel jezelf

Jouw identiteit is niet statisch, maar dynamisch. Ben je jezelf even kwijtgeraakt of ben je jezelf verloren in het uitdagende proces wat hoort bij het runnen van een onderneming? Past je oude identiteit je niet meer? Geen paniek, gun jezelf de tijd om stappen te zetten die ervoor zorgen dat je loskomt van je bedrijf. Je bent niet de eerste ondernemer die in deze valkuil stapt.

Liefde voor jezelf

Krijg je de kriebels van termen als liefde voor jezelf? Is je dat te zweverig? Logisch hoor, toch is het de kern waar het om draait. Het betekent niet dat je met bomen moet knuffelen.

Maar het gaat wel over of je de dingen doet je gaaf vindt om te doen. 

Heb je elke ochtend het gevoel van: yes, ik mag weer, ik doe de dingen die ik wil doen? Want dat is waar liefde voor jezelf over gaat. Dit vraagt soms om harde en impopulaire beslissingen in je business. Maar je kunt geen dingen in stand houden vanuit je angst om fouten te maken en andere mensen te pleasen.

Dit gaat over jou, over waarom je jouw bedrijf ooit bent gestart!

Je las een blog van Ruud Meulenberg

Wil je meer van dit soort blogs lezen? In de kennisbank van Mensfortia vind je tientallen blogs.

Waar kan ik je mee helpen?

Ik ben er voor gevorderde en ambitieuze ondernemers, CEO’s en leidinggevenden die op zoek zijn naar een sparringpartner, coach of inspirator. Je kunt bij mij terecht voor:

Exclusieve coaching:

Ik ben geen standaard businesscoach. Ik hoef je niet te vertellen hoe je een business runt. Dat kun je prima zelf.

Je vindt in mij een nuchtere no-nonsense sparringpartner met jarenlange ervaring als coach, mens en ondernemer.

Meer informatie over exclusieve coaching

Expeditie Frankrijk:

Je bent van harte uitgenodigd voor Expeditie Frankrijk, een driedaagse in Frankrijk in een prachtige omgeving. Speciaal voor gevorderde, resultaatgerichte en ambitieuze ondernemers, CEO’s en mensen in verantwoordelijke functies die er even tussen uit willen voor een moment van herbezinning.

Dit onder begeleiding van een ervaren sparringpartner en ondernemer zodat je terug kunt naar jouw kern.

Meer informatie over Expeditie Frankrijk

Vergelijkbare berichten