Het pleasen van personeel: wat levert het je op?

Het pleasen van personeel: wat levert het je op?

Het pleasen van je personeel is een valkuil die iedere ondernemer kent. Je denkt misschien dat als je continu klaarstaat en anderen helpt, de resultaten van je bedrijf uiteindelijk beter zijn en dat medewerkers je aardiger vinden.

Op die manier loopt je personeel tenminste niet weg en krijg je ook geen conflicten, want dat zou desastreus zijn. Het is begrijpelijk dat je aardig wilt zijn, maar het is belangrijk om te beseffen dat deze overtuiging vaak beperkend werkt. In werkelijkheid kan het pleasen van jouw medewerkers juist averechts werken.

In dit blog gaan we uitgebreid in op waarom pleasegedrag ontstaat, hoe je pleasegedrag herkent en waar dit in de kern mee te maken heeft.

Het misverstand over pleasegedrag

Het is verleidelijk om de touwtjes in handen te houden als ondernemer. Om altijd klaar te staan om problemen op te lossen en om medewerkers te beschermen tegen het maken van fouten. De grote vraag is alleen: hoe effectief is dit? Het is een veel voorkomend misverstand dat ‘pleasen’ gelijk staat aan goed leiderschap.

Je wilt aardig gevonden worden, grip houden en bijdragen aan de groei van medewerkers. De grote vraag is alleen: waar ligt de scheidslijn tussen jouw eigen belang en het belang van je medewerkers.

Wiens belang dien je wanneer je de ander geen ruimte geeft of niet aangeeft wat je wilt vanuit de drang om de ander te pleasen? Om dit helder te krijgen is het van belang dat je inzicht krijgt in waarom je pleasegedrag vertoont en hoe je het herkent.

Coaching, inspirator en sparringspartner

Een topondernemer is in topvorm!

Waar kan ik jou bij helpen?

Geheel vrijblijvend

Hoe merk je dat je in pleasegedrag vervalt?

Aan de volgende signalen kun je herkennen of je in pleasegedrag vervalt:

De neiging om anderen tevreden te stellen

Misschien merk je dat je altijd je eigen behoeften opzijzet om ervoor te zorgen dat je medewerkers gelukkig zijn. Het lijkt alsof hun tevredenheid direct gekoppeld is aan jouw eigenwaarde.

Vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen?

Het kan zijn dat je het lastig vindt om grenzen te stellen en vaak ‘ja’ zegt, zelfs als je eigenlijk al te veel op je bord hebt liggen. Je wilt iedereen tevreden stellen en confrontaties vermijden.

Je ‘te verantwoordelijk’ voelen

Misschien merk je dat je jezelf vaak verantwoordelijk voelt voor de problemen en uitdagingen van je medewerkers. Je denkt dat het aan jou is om alles op te lossen en hen te helpen, zelfs als het eigenlijk niet jouw verantwoordelijkheid is.

Ben je bang voor conflicten?

Het kan zijn dat je conflicten en meningsverschillen liever vermijdt. Je bent bang dat dit de relatie met je medewerkers zal schaden en dat ze je minder aardig zullen vinden.

Voel je je onmisbaar?

Diep van binnen geloof je misschien dat jouw succes als ondernemer afhankelijk is van jouw vermogen om anderen tevreden te stellen. Je denkt dat je onmisbaar moet zijn om je medewerkers bij je te houden.

Het idee dat pleasen je onmisbaar maakt kan heel verleidelijk zijn. Je denkt dat als je dit blijft doen, alles goed komt. Echter, in de praktijk blijkt vaak het tegenovergestelde waar te zijn. Juist wanneer mensen verantwoordelijkheid moeten nemen en jij als ondernemer ze de ruimte geeft, ontstaat er een omgeving waarin ze kunnen presteren.

Het pleasen van personeel: wat levert het je op?

Waarom pleasen de groei van je medewerkers in de weg staat.

Wanneer je continu medewerkers helpt of het werk uit handen neemt vanuit de neiging om te pleasen, ontneem je ze de ruimte om te groeien. Wanneer je uitgangspunt is ‘als ik mij er mee bemoei, dan komt het zeker goed’, dan gebeurt vaak het tegenovergestelde. Juist als mensen verantwoording moeten nemen en je als ondernemer de ander ruimte geeft, ontstaat er ruimte om te presteren. Dit geeft veel energie.

Als ondernemer is het belangrijk om je bewust te zijn van deze dynamiek. Het is fijn wanneer je empathisch bent en je medewerkers ondersteunt wanneer dat nodig is. Alleen, het is net zo belangrijk om ze de vrijheid te geven om zelfstandig te handelen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun taken. Dit draagt bij aan een cultuur van vertrouwen en groei, waarin zowel jij als jouw medewerkers tot hun recht komen.

Een gerechtvaardigde vraag: hoe competent zijn jouw medewerkers?

Het helpen van medewerkers kent ook nog een andere keerzijde. Als je constant jouw medewerkers moet helpen, dan is het raadzaam om je af te vragen waar dit gedrag vandaan komt. Ontstaat dit puur vanuit jouw bedoeling om te pleasen en de angst om afgewezen te worden of heb je misschien niet de juiste mensen aan boord in je team?

Wanneer medewerkers continu hulp nodig zijn, kan het ook zijn dat je niet de juiste mensen in je team hebt. Het interessante is dat je mensen kunt aantrekken die jou als ondernemer inspireren en aanvullen. Dat je werkt met mensen die vaardigheden hebben die jij niet bezit. Hiermee creëer je een team waarin alle kwaliteiten op hun eigen manier mogen bestaan. Dit vraagt van jou als ondernemer om de juiste balans tussen controle en loslaten te vinden. Tussen in je bedrijf aanwezig zijn en de juiste afstand bewaren.

Hoe meer je durft los te laten, hoe meer werknemers de ruimte krijgen om te presteren. Wees niet bang om los te laten. Je zult zien dat medewerkers autonomer worden, waardoor talenten en kwaliteiten veel beter tot hun recht komen. Dit leidt niet alleen tot betere resultaten, maar ook tot meer voldoening, groei en een fijnere werksfeer in het team.

Coaching, inspirator en sparringspartner

Een topondernemer is in topvorm!

Waar kan ik jou bij helpen?

Geheel vrijblijvend

Pleasegedrag: wat gebeurt er op de diepere laag?

Pleasegedrag is een mechanisme dat plaatsvindt in jou als ondernemer. Kijk we een laag dieper, dan zien we dat pleasegedrag z’n wortels vindt in de angst voor afwijzing. Dit heeft niet zozeer te maken met je rol als ondernemer, maar met wie je bent als mens. Iedereen wil geaccepteerd en gewaardeerd worden. Deze erkenning kun je zoeken vanuit een gezonde dynamiek, maar ook vanuit een ongezonde dynamiek.

Wanneer je in je leven dingen hebt meegemaakt die ervoor gezorgd hebben dat je niet gezien of erkend bent, dan kun je mechanismen ontwikkelen die we compensatiegedrag noemen. Wat je doet, is bepaald gedrag laten zien vanuit de drang om gezien te worden. Denk hierbij aan enorm streberig zijn, succesvol willen zijn, jezelf over de kop werken, overdreven verantwoordelijk zijn of pleasegedrag vertonen.

Uiteindelijk is dit allemaal te relateren aan de angst voor een afwijzing. Je kunt hierbij ook nog denken aan de neiging om conflicten te vermijden, perfectionistisch gedrag te laten zien of de angst om de controle te verliezen. Om deze patronen te doorbreken is inzicht in jezelf noodzakelijk. Pas wanneer je deze diepere lagen en onderliggende angsten aankijkt, kun je stappen zetten in je persoonlijke proces.

Dit is onlosmakelijk verbonden met de groei van je business en de manier waarop je omgaat met medewerkers en mensen waar je mee samenwerkt. Je eigen autonomie en persoonlijk leiderschap zijn essentieel.

Het pleasen van personeel: wat levert het je op?

Wat levert pleasegedrag je eigenlijk op?

Het pleasen van je personeel lijkt voordelen op te leveren. Denk hierbij aan:

  • Medewerkers mogen je graag, ze hebben geen reden om boos te worden;
  • Je neemt beslissingen waar de meeste mensen het mee eens zijn;
  • Je helpt je medewerkers continu, dit scheelt ze werk.

Wat denk je, zijn deze voordelen echt zo mooi als ze lijken? In de praktijk ligt het vaak anders. Het pleasen van medewerkers heeft ook een prijskaartje.

Verlies van focus en energie

Net als ieder ander mens heb je maar 24 uur per dag tot je beschikking. De tijd die je in een ander steekt, steek je niet in jezelf of je bedrijf. Je verliest de focus met betrekking tot langetermijndoelen, omdat je tot over je oren in je business zit, terwijl jouw kracht als ondernemer juist in de helicopterview en het ontwikkelen van een visie zit.

Minder productief

Doordat je jezelf voortdurend beschikbaar stelt voor anderen, heb je minder tijd en energie over voor je eigen taken en verantwoordelijkheden. Dit leidt tot een afname van je eigen productiviteit en de kwaliteit van het werk.

Uitputting, stress en burn-out

Het voortdurend geven en tegemoetkomen aan de behoeften van anderen put je uit. Je raakt uiteindelijk uitgeput en kunt zelfs in een burn-out belanden. Dit heeft uiteraard een negatieve invloed op je vermogen om effectief leiding te geven.

Wat kun je doen na het lezen van dit blog?

Wil je meer van dit soort blogs lezen? In de kennisbank van Mensfortia vind je tientallen blogs.

Een stapje verder?

Ik ben er voor ondernemers die willen willen ondernemen vanuit rust en vertrouwen. Ondernemers die willen leven in plaats van overleven en die willen genieten, die plezier in hun werk willen hebben. Ondernemers die inzien dat een goede fysieke en mentale gezondheid cruciaal is voor succesvol ondernemerschap.

Je kunt bij mij terecht voor:

Exclusieve coaching:

Ik ben geen standaard (business)coach. Ik hoef je niet te vertellen hoe je een business runt. Dat kun je prima zelf.

Je vindt in mij een nuchtere no-nonsense sparringpartner met jarenlange ervaring als coach, mens en ondernemer.

Meer informatie over exclusieve coaching

Expeditie Frankrijk:

Expeditie Frankrijk betekent 3 dagen in Frankrijk, 100% gericht op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling in een prachtige omgeving. Speciaal voor gevorderde, resultaatgerichte en ambitieuze ondernemers die er tussenuit willen voor een moment van bezinning.

Dit onder begeleiding van een ervaren coach en ondernemer zodat je terug kunt naar jouw kern om daaruit met nieuwe energie, prachtige dingen te gaan doen.

Expeditie Frankrijk is er voor groepen en 1 op 1.

Meer informatie over Expeditie Frankrijk

Vergelijkbare berichten