Perfectionisme als ondernemer: wat zijn de voordelen en nadelen?
Perfectionisme is een eigenschap die vaak wordt geassocieerd met succesvolle ondernemers. Het is een prachtige eigenschap, die maakt dat je geen genoeg neemt met halfbakken werk. Maar sla je door in perfectionisme, dan kent dit ook een valkuil. Wat wist je dat perfectionisme je ook kan tegenhouden in plaats van helpen?
In dit blog bespreken we de positieve en negatieve effecten van perfectionisme op ondernemerschap en hoe je deze kunt vermijden.
Wat is perfectionisme?
Laten we eens kijken naar wat perfectionisme precies is. In de kern gaat perfectionisme over de neiging om de dingen perfect te willen doen. Het heeft te maken met jouw verlangen om dingen te doen zonder fouten te maken.
Perfectionisme zie je vaak terug op alle vlakken in je leven zoals je werk, relaties, sport, hobby en privésfeer.
Gezond perfectionisme versus ongezond perfectionisme
Als ondernemer zit perfectionisme in je DNA. Elke ondernemer is perfectionistisch. Je legt de lat hoog en je vraagt het uiterste van jezelf en de mensen in je omgeving. Dit maakt je ook een goede ondernemer.
Gezond perfectionisme gaat over een gezond streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit zonder te verzanden in eindeloze details. Je drijfveer is om elke dag te groeien en door te ontwikkelen. Voor jezelf, je medewerkers en je bedrijf. Maak je toch een fout dan kun je dit relativeren. Natuurlijk streef je naar het best mogelijke resultaat, maar fouten vat je niet persoonlijk op. Je incasseert ze op een gezonde manier.
Ongezond perfectionisme
Hiertegenover staat ongezond perfectionisme. Dit kent een hele andere drijfveer. Vaak ligt de focus dan meer op het vermijden van fouten en is er op de onderlaag de angst voor afwijzing.
Je bent ontzettend bang om iets verkeerd te doen of niet aan de verwachtingen te voldoen. Deze angst kan zo verlammend voelen dat je risico’s vermijdt en geen nieuwe dingen uitprobeert. Om deze angst te beteugelen kies je voor zekerheid en controle. Dit brengt veel druk met zich mee. Worden er fouten gemaakt dan ervaar je dit persoonlijk falen. Je kunt jezelf dus niet los zien van je bedrijf.
Laten we eerlijk zijn: ongezond perfectionisme kan een enorme valkuil zijn. Word je te perfectionistisch dan is er geen ruimte meer voor onverwachte groei. Het is een rode vlag wanneer je alles tot in de kleinste details wilt beheersen. Je mist hierdoor namelijk de onmisbare groeistappen voor jezelf en je bedrijf.
Ook kan perfectionisme gevoelens van eenzaamheid geven.
Hoe herken je perfectionisme?
In de praktijk zien we dat ondernemers die worstelen met perfectionisme zich herkennen in de volgende dingen:
- Je hebt te veel aandacht voor details in je werk, hierin is de balans zoek. Je bemoeit je met iedere punt en komma terwijl dit niet je primaire taak is. Dit noemen we ook wel micromanagement.
- Je laat geen ruimte voor fouten. Niet bij jezelf, niet bij je medewerkers. Worden er toch fouten gemaakt dan reageer je heftig op door overmatig boos te worden of teleurgesteld te zijn. Het lukt je niet om dit in perspectief te zien.
- Je vermijdt risico’s omdat je bang bent om fouten te maken. Een belemmerende factor voor groei.
- Je vertoont uitstelgedrag omdat je door je perfectionisme het gevoel hebt dat er nooit een goed moment is om de volgende stap te zetten.
- Je bent altijd obsessief op zoek naar manieren om dingen nog beter te maken, zelfs als ze al succesvol zijn. Dit is an sich niet gek voor een ondernemer, mits je ook tevreden kunt zijn met jezelf.
- Je vindt het lastig tevreden te zijn met je eigen prestaties en de prestaties van je omgeving. Altijd kan het beter in je gevoel en dat zit in de weg.
- Je verspilt ongelooflijk veel tijd aan perfectionistische werkzaamheden zoals het herzien en bewerken van bepaalde dingen (teksten bijvoorbeeld).
- Je hebt moeite om werk los te laten en te delegeren, omdat je denkt dat niemand het zo goed kan doen als jij.
- Je merkt dat je niet flexibel bent. Dingen zijn als in beton gegoten omdat je geen fouten wilt maken.
- Je verwachtingen zijn onrealistisch en dat is killing. Je legt jezelf zoveel druk dat het nooit goed genoeg is.
- Je geniet niet van de dingen die je doet.
Waarin belemmert perfectionisme jouw groei en de groei van je bedrijf?
Als je te perfectionistisch bent verval je in micromanagement. Je rommelt te veel in de marge. Zodra je merkt dat je veel in de details belandt weet je dat er waarschijnlijk een grotere groeistap te maken is. Een stap waarmee je daadwerkelijk impact maakt en omzet binnenhaalt.
Dus als je wilt dat je bedrijf groeit, vraagt het van jou als ondernemer om een groeistap te zetten.
In werkelijkheid bestaat er zoiets als perfecte imperfectie. Er moet ruimte overblijven voor het speelse en het onverwachte in je onderneming. Zodra je merkt dat je verstrikt raakt in de kleinste details, is het tijd om een stap terug te nemen en naar het grotere geheel te kijken.
Ondernemerschap vraagt om experimenteren en risico’s nemen
Als ondernemer weet je dat er geen perfecte formule bestaat voor succes. Het opzetten van een bedrijf brengt altijd risico’s met zich mee en je maakt fouten. Dit vraagt van jou dat je durft los te laten, dat je fouten kunt relativeren en dat je dit kunt zien als input. Voor een perfectionist kan dit erg lastig. Je doet zo krampachtig, je best om fouten te vermijden dat je kansen mist.
Aan de slag met jouw perfectionisme
Voor een goede ondernemer is overmatig perfectionisme altijd geneuzel in de marge. Het is een eigenschap die je moet leren beheersen en in de juiste context moet plaatsen. Het gaat erom dat je de balans vindt tussen jouw streven naar kwaliteit en het loslaten van onnodige perfectie.
Dus, als je merkt dat je jezelf herkent in de kenmerken van ongezond perfectionisme, wees dan niet te streng voor jezelf. Perfectie is niet altijd haalbaar, het is oké om fouten te maken en het is oké om jezelf de ruimte te geven om te groeien.
De vraag is of je op een diepere laag de volgende groeistap durft te zetten. Hier profiteer je niet alleen jezelf van, ook je bedrijf en je medewerkers groeien met je mee.
Dit begint bij het bewust zijn van je eigen valkuilen. Persoonlijke groei is essentieel. Het vraagt van jou de durf om te experimenteren met nieuwe dingen. Hiervoor moet je los leren laten.
Conclusie
Het is belangrijk dat je perfectionisme niet verwart met kwaliteit. Kwaliteit is belangrijk, perfectie een illusie. Schiet je door in perfectionisme dan is reflectie van groot belang omdat je met overmatig perfectionisme de groei van je bedrijf kunt belemmeren.
Je las een blog van Ruud Meulenberg
Wil je meer van dit soort blogs lezen? In de kennisbank van Mensfortia vind je tientallen blogs.
Waar kan ik je mee helpen?
Ik ben er voor gevorderde en ambitieuze ondernemers, CEO’s en leidinggevenden die op zoek zijn naar een sparringpartner, coach of inspirator. Je kunt bij mij terecht voor:
Exclusieve coaching:
Ik ben geen standaard businesscoach. Ik hoef je niet te vertellen hoe je een business runt. Dat kun je prima zelf.
Je vindt in mij een nuchtere no-nonsense sparringpartner met jarenlange ervaring als coach, mens en ondernemer.
Meer informatie over exclusieve coaching
Expeditie Frankrijk:
Je bent van harte uitgenodigd voor Expeditie Frankrijk, een driedaagse in Frankrijk in een prachtige omgeving. Speciaal voor gevorderde, resultaatgerichte en ambitieuze ondernemers, CEO’s en mensen in verantwoordelijke functies die er even tussen uit willen voor een moment van herbezinning.
Dit onder begeleiding van een ervaren sparringpartner en ondernemer zodat je terug kunt naar jouw kern.