Verveling als wake-upcall: ervaar jij nog voldoende zingeving?
Je bent een ambitieuze ondernemer of gedreven professional. Je bent succesvol, je kent het klappen van de zweep. Altijd ben je op zoek naar nieuwe uitdagingen, naar kansen om te groeien. Maar de laatste tijd worstel je met iets wat je niet vaak voelt: verveling.
Je merkt dat de passie en de opwinding die je anders voelt weg lijken te zijn. Dit roept vragen op: hoe kan dit, is dit het dan? Deze vragen worden versterkt omdat er een tegendraads element inzit. Want het gaat toch goed? Je business draait goed, je hebt gave projecten onder handen. En toch is er verveling.
Verveling is een signaal. Het vraagt je om naar binnen te keren en je af te vragen: doe ik nog de dingen die ik echt wil doen.
In dit blog ga ik dieper in op dit onderwerp. We gaan samen kijken hoe je omgaat met verveling, wat het je te vertellen heeft en waarom dit om keuzes vraagt.
Welke factoren dragen bij aan verveling?
Laten we eerst eens kijken naar waarom verveling zich in jouw leven nestelt. Want even eerlijk: als je kijkt naar de verantwoordelijkheden die je draagt en de praktische hoeveelheid werk die je hebt liggen is verveling haast onmogelijk. Als je het wilt zit je agenda overvol, spreek je dagelijks nieuwe mensen en zijn er altijd nieuwe plannen te bedenken.
Alleen hier zit geen uitdaging voor jou. Je bent gewend aan het werken onder druk. De dagelijkse gang van zaken is routine geworden. Dezelfde taken, verantwoordelijkheden en vergaderingen maken dat je in een loop terecht komt die ervoor zorgen dat het creatieve vuur in jou dooft.
Dit geldt zelfs als je business of je projecten fantastisch lopen. Daar waar de buitenwereld denkt: ‘het gaat toch fantastisch, waar maak jij je nu druk om’ denk jij: ‘ik verveel mij’.
Dit is niet vreemd. Het zit in jouw persoonlijkheid om continu te willen vernieuwen. Om te willen groeien. Op het moment dat je een nieuw project bent gestart, dit project goed loopt en het fundament staat verlies jij een stukje plezier.
Wat vertelt verveling?
Verveling vertelt je iets over wat je wel of niet wilt. De verveling vertelt dat je dingen doet die niet wezenlijk je passen. Je verveelt je omdat je meer kunt, meer in je mars hebt dan je nu laat zien.
Het gevaar bij verveling is dat je afleiding zoekt om de verveling niet te voelen. Je gaat harder werken, neigt naar controledwang of gaat op zoek naar externe prikkels. Dit helpt ook wel even, maar na een tijdje is de verveling weer daar. Het vraagt van je dat je naar binnen keert en kijkt naar de kern van dit gevoel.
Wat als je niets doet met het signaal van verveling
Iedereen verveelt zich weleens, niets aan de hand. Maar houdt de verveling aan, dan heb je dit signaal serieus te nemen. In het begin negeer je de signalen van verveling misschien. Je denkt bij jezelf: “Het zal wel tijdelijk zijn, ik heb gewoon wat rust nodig.”
Maar na een tijdje wordt het vervelender. Je motivatie wordt minder, je voelt je lusteloos en je verliest de zin om aan de slag te gaan. Grijp je niet tijdig in dan kan dit zich zelfs uiten in gevoelens van depressie, eenzaamheid en in het slechtste geval een burn-out.
De impact hiervan is duidelijk voelbaar voor jou, maar ook voor de mensen waar je mee werkt.
Pas wanneer je zelf de regie terugpakt, kun je dit omdraaien. Vanuit een gezonde reflectie op jezelf neem je beslissingen die ervoor zorgen dat je het goede pad voor jezelf weer bewandeld.
Over MensFortia
Als directeur, ondernemer en coach heb ik door de jaren heen de stress en burn-outs steeds meer zien toenemen. We overleven meer en meer…
De zoektocht naar energie, voldoening, kracht en groots genieten is daarom hetgeen waarin MensFortia haar meesterschap in biedt.
Wil je weten wat dit voor jou betekent?
De kern: jouw kwaliteiten en talenten
Als ambitieuze professional wil je jouw talenten en energie inzetten voor dingen waar je een diepe betrokkenheid bij voelt. Hier zit jouw innerlijke drive, de motor. Het gaat over een stukje zingeving. Voel je de zingeving niet als je uit bed stapt, dan ligt verveling op de loer.
Dit heeft alles te maken met jouw kwaliteiten en talenten. Wanneer je jouw kwaliteiten en talenten niet inzet, ontstaat er een mismatch tussen wie je bent en wat je doet. Je merkt dat de voldoening die je eerdere voelde wegebt. Hier zijn een aantal kwaliteiten die typerend zijn voor gedreven mensen, zoals jij:
- Innovatief: Je hebt het vermogen om nieuwe ideeën te bedenken en out of the box oplossingen te vinden.
- Gedreven: Je hebt een sterke innerlijke motivatie om je doelen te bereiken en succes na te streven.
- Risico’s durven nemen: Je bent bereid om risico’s te nemen en uit je comfortzone te stappen.
- Leiderschap: Je hebt het vermogen om anderen te inspireren en te motiveren.
- Doorzettingsvermogen: Je stopt niet bij de eerste, de beste tegenslag. Je doorzettingsvermogen maakt je succesvol.
- Creatief: Je bent ontzettend creatief, hebt oplossingen daar waar andere mensen ze niet hebben.
- Besluitvaardigheid: Je bent in staat zijn om snel en effectief beslissingen te nemen, zelfs onder druk.
- Ondernemersgeest: Je ziet altijd kansen en nieuwe mogelijkheden.
- Netwerken: Je beschikt over het vermogen om waardevolle relaties op te bouwen en te onderhouden met anderen in jouw vakgebied.
- Flexibiliteit: Je hebt het vermogen om je aan te passen aan veranderingen. Je bent erg flexibel.
- Probleemoplossend: Je hebt het vermogen om complexe problemen te analyseren en praktische oplossingen te vinden.
- Communicatief: Je bent communicatief erg vaardig. Dit geldt zowel mondeling als schriftelijk.
- Zelfverzekerd: Je hebt zelfvertrouwen, je weet wat je kunt en je durf beslissingen te nemen.
- Visionair: Je bent een visionair, je hebt het vermogen op de lange termijn te denken. Hierin kun je anderen ook meenemen.
Vergis je niet: dit zijn geen standaard kwaliteiten. Je voelt continu de drang om te experimenteren, te ontwikkelen en nieuwe dingen te maken. Je beschikt over kwaliteiten die andere mensen niet hebben.
Zolang je in contact bent met wat je goed kunt, is er niets aan de hand. Maar zodra je jezelf verloochend en te veel in de waan van de dag belandt is het logisch dat je je gaat vervelen.
Het is van cruciaal belang om jouw specifieke kwaliteiten en talenten in te zetten in je ondernemerschap of professionele carrière. Door dit te doen, ontstaat er synergie tussen wie je bent en wat je doet. In mijn ogen moet 80% van wat je doet leuk zijn, 20% moet gewoon gebeuren ongeacht of je het leuk vindt.
Het belang van gedegen zelfkennis
Gedegen zelfkennis is belangrijk. Ik zie dat veel bevlogen ondernemers en zakelijke professionals in de valkuil trappen van continu groei. Ze denken dat de voldoening zit in groter worden door meer van hetzelfde te doen. Toch staat dit soms haaks op wat echt leuk vinden en wat ze goed kunnen.
Herkenbaar?
Dit vraagt om een gezond stukje zelfreflectie. Waar haal je nu echt plezier uit? Je mag het rustig omarmen wanneer je een kick haalt uit het opstarten van nieuwe projecten. Dit betekent dat je op een punt kunt komen in een project of je bedrijf dat je de boel verkoopt of uit het project stapt en een ander project begint.
Daar is niets mis mee. Wat je doet, is jouw talent optimaal benutten.
Een topondernemer is in topvorm!
Waar kan ik jou bij helpen?
Geheel vrijblijvend
Doe je nog de dingen die je echt leuk vindt
Heb je het gevoel dat je de sprankeling en het plezier kwijt bent? Ben je zo druk geweest met het opbouwen en najagen van succes dat je vergeten bent waar je echt blij van wordt.
Dan is het tijd voor verandering. Je komt uit bij jezelf.
Tijd om terug te gaan naar de tekentafel.
Tijd voor een keuze voor jezelf.
Samen aan de slag?
Ik ben er om je te helpen naar een leven waarin je en onbegrensd ambitieus kunt zijn en je tijd hebt voor de dingen die er wezenlijk toe doen. Je gezin, je partner, je eigen tijd, je hobby’s, je energie.
Een leven waarin je weer de dingen gaat doen die je echt leuk vindt. We werken samen aan een fundament waar je altijd op terug kunt vallen.
Veel mensen die ik begeleid zijn dwars door zware periodes gegaan. Maar ze hebben ook (grote) successen gevierd.
Ze willen graag vooruit als mens. Doorontwikkelen.
Ze komen dan snel op de grote levensvragen als: Wie ben ik? En wat kan ik nu echt? Wat zit er diep in mij?
Je kunt met mij aan de slag tijdens een persoonlijk coachingstraject of de driedaagse Expeditie Frankrijk.
Wat kun je doen na het lezen van dit blog?
Wil je meer van dit soort blogs lezen? In de kennisbank van Mensfortia vind je tientallen blogs.
Een stapje verder?
Ik ben er voor ondernemers die willen willen ondernemen vanuit rust en vertrouwen. Ondernemers die willen leven in plaats van overleven en die willen genieten, die plezier in hun werk willen hebben. Ondernemers die inzien dat een goede fysieke en mentale gezondheid cruciaal is voor succesvol ondernemerschap.
Je kunt bij mij terecht voor:
Exclusieve coaching:
Ik ben geen standaard (business)coach. Ik hoef je niet te vertellen hoe je een business runt. Dat kun je prima zelf.
Je vindt in mij een nuchtere no-nonsense sparringpartner met jarenlange ervaring als coach, mens en ondernemer.
Meer informatie over exclusieve coaching
Expeditie Frankrijk:
Expeditie Frankrijk betekent 3 dagen in Frankrijk, 100% gericht op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling in een prachtige omgeving. Speciaal voor gevorderde, resultaatgerichte en ambitieuze ondernemers die er tussenuit willen voor een moment van bezinning.
Dit onder begeleiding van een ervaren coach en ondernemer zodat je terug kunt naar jouw kern om daaruit met nieuwe energie, prachtige dingen te gaan doen.
Expeditie Frankrijk is er voor groepen en 1 op 1.